Jan Novak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 29)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #204998

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No právě někdo psal, že to může více trpět oxidací ten rmut právě tím našleháním? S hořčinami problémy nemáte?

    odpověď na: #204925

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Moc děkuji za reakci. Co jsem se tu na fóru dočetl, tak u těchto mlýnků bývá vlivem zpracování vyšší obsah hořčin a vyšší riziko naoxidování moštu. Tak mě právě zajímalo, jak to s nimi je…

    Jo to si také říkám, že to bude hned, ale ta práce čištění se protáhne.


    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V Kutné Hoře mají Cabernet Cortis a tuším, že se jim daří. Takže touhle odrůdou jistě chybu neuděláte..

    odpověď na: #204771

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Notak lidi…přece ty kuličky netrháte ručně 🙂

    odpověď na: #201764

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    To: Roman123
    A kdy prosím dáváte bentonit? Předpokládám před filtrací. Jde mi spíše o to, jestli po přidání soli a želatiny to stočíte a až pak přidáte bentonit, nebo vše najednou? Děkuji moc.

    odpověď na: #198562

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No jak nad tím přemýšlím, tak asi u bílých vín vynechám enzym. Leda, že by v chuti kuliček nebyla hořčina vůbec znát.
    Jinak ty PVPP mi trošku dělají starost ohledně „nezávadnosti“.
    https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E1202
    Snad postačí želatina, potom si jen říkám, jestli ji dát zároveň s bentonitem, aby se mošt lépe vyčistil.

    odpověď na: #198514

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Předpokládám, že bentonit aplikovaný do moštu nepomůže?
    Pomůže při naležení schlazení rmutu? Mám v plánu krátké naležení v řádu hodin s pektolytickými enzymy. Případné hořčiny budu řešit ve stádiu mladého vína. Snad to nebude tak zlé…

    odpověď na: Cukernatost #198355

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    solaris 22,5 v pátek sbíraný, český ráj u Turnova

    odpověď na: pektolytické enzymy #196229

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    používáte enzymy? Zajímalo by mě, jak moc velká „chemie“ to je? Případně jestli by jste se prosím podělili o zkušenosti.
    Děkuji 🙂

    odpověď na: #192780

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám Solaris 280 m.n.m. Český Ráj, severní svah, jílovité půdy..a cukernatost zatím vždy nad 20 st., obvykle spíše více. Problém jsou spíše vosy a kosáci, kteří sběr nutí provést dříve..

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 29)