Dobrý den,
hodně kalu může znamenat nešetrné odstopkování a lisování, dělají to i rmutová čerpadla. Mošt je nejlevnější při odkalení zchladit, buď pivním chlazením se spirálou nebo namraženýma PET-kama v mražáku.
Změnit technologii zpracování hroznů, zchladit, stočit čistý mošt a zahřát ho, zakvasit. Smíchat buničinu s kalem, míchadlem na vrtačce a pomalu lisovat, nejprve poteče lehce kalný mošt a ten vracet do lisu, pak už teče průzračný mošt. Vylisujete 95 %.
Při tak malém množství já šlapu hrozny v kádi i s třapinama, dokud neplavou pecičky na hladině, líp to i teče z lisu.
Vínu zdar,
Dobrý den,
bylo by možné popsat ten systém trochu více detailně, popřípadě vyfotit. Jaké parametry má mít to pivní chlazení?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
já používám Bentolit super. Důležité je taky mošt zchladit. V domácích podmínkách je nejekonomičtější dopředu zamrazit PET ky s vodou a potom je dát do moštu. Kal se dá přelisovat přes vak nebo buničinu a zbytek použít do kompostu.
Zdravím,
před chvílí jsem se vrátil z vinohradu, tady u Prostějova byla k ránu nula. Tak jsem hodinu rosičem stříkal vodou.
Do -2 stupně rosit vodou, udělá se ledová krustička a ochrání listy a v sadě květy. Dá se ještě použít přípravek Antifrost, jsou to minerály a enzymy na vybuzení obranyschopnosti, ale když nemá rostlinka listy tak si nejsem jistý jak to vstřebá do sebe. Do -4 pak pomůže pálit balíky se slámou na kraji vinohradu a celé to zakouřit. Mám osobní zkušenost a funguje to, jen pozor sláma dost intenzivně hoří.
Do menšího vinohradu víc menších ohýnků. Do sadů dávají velké svíčky ale těch musí být hodně.
Držím mrazovou hlídku každý rok a mrazíky chodí kolem 4,30 – 6,00 hod. Dá se odsledovat na teklotní mapě.
Kdyby někdo měl odkaz na podrobnou hodinovou mapu teplot, tak to sem dejte.
Mrazu zmar.
Zajímavé téma,
líbí se mi jak se chemici rozčilují nad vodou.
Chce to zkusit na menším vzorku, jen ta dešťovka už není co bývala. Dnes je kyselá, spíš bych zkusil měkkou vodu z nějakého pramene.
Jestli měl solaris 23 cukr tak ty kyselinky by neměly být nějak drastické. Vemte to k někomu kdo dělá rýňáky, ten vám řekne. V Moldávii nemusí mít hubu na tento typ vína, mimo jiné kyselinka udržuje víno v kondici, po roce se zjemní. Víno by mělo mít PH 3,1-3.
Určitě letos udělejte probírku hroznů, solaris má myslím zatížení 4-6 oček, a redukcí hroznů a zelenými pracemi docílíte lepší zralost.
Jestli budete odkyselovat uhličitanem, tak aspoň na dvakrát s pauzou týden.
Ve snaze stříkat co nejmíň jsem si pořídil dravé roztoče od Biocontu asi před šesti lety. Musel jsem samozřejmě kupovat postřiky, které je nezabijí. Přestal jsem stříkat proti savým a pak jsem se nestačil divit. Na listech samý filc.
Prvním rokem by měly samičky udělat průzkum a nasadit vajíčka podle množství potravy a až po vylíhnutí by měli žrát ty potvory.
Z nějakého důvodu to nezafungovalo. Teď zase dělám prevenci a mám klid.
Určitě to na mnoha místech funguje, tak třeba vám někdo poradí lépe.
Dá se z vinohradu naočkovaného roztočem vzít podlom a pověsit si ho do svého vinohradu a roztoče si tak přenést, nesmí ale výhony zaschnout při převozu.
Mšice jsou už na břízách, takže by to mohly bít. Každopádně je to něco savého, zkuste Rock effect. Je to přípravek na bázi přírodního oleje, ulpí na listu a listy jsou pak pro ty potvory hořké.
Nezanedbávat jarní prevenci, sulikol nebo Rock eff. v březnu na přezimující škůdce.
Dobrý den,
hlavně neprovzdušňovat!!!
Použijte PVPP, nebo jako náhražku mléko. Dávkování si odzkoušejte v litrových lahvích. Taky pomůže čas, po ošetření nechat odležet.
Hořčiny jste si tam zatáhl špatnou technologií, takže letos změnit.
Dobrý den,
odrůdy jste zvolil dobře, vykopejte větší a hlubší díry, na dno zaležený hnůj, pak hlínu, kořeny zasypte kompostem nebo aspoň ornicí. Kořeny se nesmí dotýkat toho hnoje. Pravidelně zalévat.
Zásadně nepoužívat pivo, nikdo si ho nevšimne. CK soudy nepamatuji ale vlastní zkušenost mám.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena