Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 76 z 77 (celkem z 77)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #192299

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, nerezky 200 l od kovo Prudík. Odkalený mošt přetočen do nerezky víko s duší ponecháno cca 15cm nad hladinou a necháno kvasit – na hrdlo dám mikrotenový sáček upevněný gumičkou, při dokvášení víko spustím na hladinu a nafouknu duši, po dokvašení stočeno do čisté nerezky, popřípadě hoboku a vráceno zpět. Zasířeno, vyčířeno atd. Víno v nich normálně skladuji až do nějakých 70l, pak přetočím do demižonu. Odebírám po částech, avšak vždy ve větším množství třeba 30 l. Volný prostor nad víkem desinfikuji pravidelně vínovicí. Co se mě ještě osvědčilo – mám sklep pod barákem a je tam problém s octomilkama, tak přes nerezku hodím dvojitě netkanou textilii a stáhnu gumou do tepláků koupenou v galanterii. Větrá to a je to lepší, jak protiprašné víko.

    odpověď na: Dubove hranoly na lis #191588

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli myslíte tzv. podkladky pod lis, tak ty jsem si motorovkou vysochal z palivového dubového dřeva a v místní stolátně mě je trochu zušlechtili.

    odpověď na: #191563

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám pocit, že to jde v tom hicu moc rychle. 4dny nebudu mít čas, tak to dneska fouknu.

    odpověď na: #191460

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Loni prvních asi 5 hroznů. Velice rosolovité, možná to bylo tím suchem. Oproti MM obrovská výhoda tvrdé slupky a tím pádem to opravdu nic nežere, pro mě další klad pozdnější zrání. Víno teprve uvidím.

    odpověď na: #190939

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Savo na nerez určitě ne, používám vinolux a když mám strach, že by mohl být nějaký problém, tak vymyji nerezku i duši roztokem Chiroxu a opláchnu teplou vodou.

    odpověď na: #190464

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ta věčně rozsypaná rejža je doopravdy hrozná.

    odpověď na: Vermikompost zkušenosti #186963

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, chci se zeptat. Máte někdo zkušenosti s výrobou vermikompostu a následném hnojení vinohradu? Používáte i hnojivý výluh do postřiku? Celkem mě tato možnost zaujala, tak budu vděčný za nějaké zkušenosti.

    odpověď na: #170908

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mně to dělal předloni tramín. Odtáhnul jsem do petky a udělal rozkvas s chladnomilnými kvasinkami. Původní nedokvašené víno jsem stáhl z kalů a přidal čerstvý zákvas. V pohodě dojelo a víno bylo kupodivu super.

    odpověď na: #170040

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Laminátovou tyčkou k sazenice.

    odpověď na: Začátek náběhu JMF #169773

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přesně tak, po radě jednoho zkušeného vinaře – druhý den po pomletí a zakvašení ušlechtilými kvasinkami přidány bakterie, rmut zahříván topítkem, desátý den vylisováno, pokračováno v zahřívání a probíhá odbourávání – lehounce perlí. Jeden rok trvalo až do vánoc, loni odbouráno v podstatě během hlavního kvašení. Na síření nespěchat, až se vám bude zdát, že se začíná oxidovat, tak ještě týden počkat a potom zasířit na 20-25.

Prohlížíte 10 příspěvků - 76 z 77 (celkem z 77)