moll

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 109)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Cukernatost muškátu #196737

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nevím kde se bere ta pověra, že se cukr tvoří v hroznu. Dyť vás ve škole fotosyntézu učili!!! Je to dokonce tak, že v listech vzniká fotosyntézou glukóza, ta se měmí na sacharózu, protože ta se lépe transportuje, tu nažene do hroznů, kde z ní zase udělá glukózu. (V podstatě přenáší molekuly cukru po dvou) Zapamatujete si to?
    Samozřejmě, že záleží na ploše, kterou ty keře zabírají. Je rozdíl, když má keř k dispozici 1 m rozteče ve vinohradu, nebo 10 m stěny u baráku. Nějaký stupeň by to jistě udělalo, ale udělal jste dobře, že jste sklidil. Teď bude mít keř ještě 2 měsíce na to, aby se připravil na zimu a to zvládne. Ne aby jste nechal martiňáky! Mohl by komplet zmrznout!
    Dá se udělat slušné víno i málo cukernatého hrozna, zákon povoluje 11°NM, takže máte i rezervu. Zbytečně necukřete (u vás max 5 kg /100l), ve větším množství to je poznat a už to nepomůže, ale uškodí. Víno stejně na archív nebude a ještě lépe, když se vypije jako burčák.

    odpověď na: #196355

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz
    odpověď na: #194309

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi nejvíc zkušeností bude mít
    Veritas. Mě nikdy moc nezaujala.
    Udat půdní typ fotkou asi nebude to pravé ořechové.

    odpověď na: Mladé keře Frankovky – choroba ? #193846

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Bohužel, vypadá to dost typicky. Stolbur. Napadené části keře zlikvidovat, nejlépe spálit

    odpověď na: #193163

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Fotky máte i lepší než jiní, ale určit odrůdu podle fotky je vždy blízké věštění! Zvlášť když není v plné zralosti. Některé odrůdy jde rozeznat jen podle chuti nebo nějakého detailu, takže bližší popis jak se chová, jak jste k ní přišel a tak, se vždycky hodí.
    Ale jestli mohu tipnout, abych rozvířil diskusi, tak tipuji Palavu – a tu snadno poznáte po chuti hroznu, ne?
    http://www.znovin.cz/odruda-palava
    Ale jestli jde o nějaké novošlechtění z ciziny …

    odpověď na: #193112

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    myslím že nedostatek hořčíku. Přihnojit na list

    odpověď na: #193073

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Už dřív jsem se trochu ze široka rozepsal tady:
    ovine.cz
    Kontaktní je třeba z obou stran. Pokud není postřikovač motorový, aby list řádně protřebal, je třeba se snažit stříkat na spodní stranu, na horní sedne mlha sama. Vodní skla a pod. zvyšují na povrchu pH což plísně nemaj rády.

    odpověď na: #192891

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    voda, sucho, teplo, zima – a na odrůdě to je také závislé.
    Pokud o odrůdě víte, že sprchává (třeba MM), na začátku kvetení zaštípněte letorosty, stačí konečky, pozdrží se růst a lépe odkvete. Pak použijte nejvýše postavený zálistek na prodloužení letorostu. Na konci sezóny často ani není vidět, kde byla zaštípnutá.

    odpověď na: Postřik #192726

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Měď je těžký kov a révě zastavuje růst. Není to přímo sterilizace, ale do kvetení se nehodí. Co ale květ dobře sterilizuje, je nosná kapalina (nebo déšť), která umyje z blizny lep a pyl se pak nemůže zachytit. Případně poškodí prorůstající pylové zrnko. Réva ale kvete cca kolem 11 hodiny, pyl za rozumné teploty proroste do 6 h, postřik pozdě večer je bezpečný. Navíc – jen z cca 20% květů budou bobule, zbytek je rezerva, mírné sprchnutí fakt nevadí.

    odpověď na: Postřik #192710

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Otázka je, na co se to vlastně ptáte. Do květů nikdy ne ráno, mohou sprchnout. Révu popálí obvykle síra. Ta se aktivuje teplotou, vlhkostí a hlavně světlem (S + O3 -> SO3, katalizovaná vodou, poháněná světlem). Takže večer hodinu před západem je nejšetrnější, poledne až 16:00 je riziko popálení nejhorší.

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 109)