Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 76 z 85 (celkem z 85)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #192686

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím. Znám vinaře ze Sobíšek, což je kousek od Vás. Má klasické odrůdy a normálně mu to dozrává. Ale asi bych šel do PIWI odrůd, z nichž nekteré umí výborně akumulovat cukry. Z bílých asi Solaris, Muscaris a z modrých Cabernet cortis. V dobrých polohách dozrávají do výběru, takže by neměl být problém ani u Vás. Odolnost vůči chorobám je bonusem. Ochutnat naprostou většinu pěstovaných PIWI odrůd můžete u nás v Šardicích v sobotu 9.6., je připraveno 267 vzorků PIWI z ČR, SK, AT, PL, D, CH a I. a dalších cca 300 vzorků klasických odrůd. Seznam PIWI vzorků je v příloze.

    Více informací http://www.vinozesardic.cz/akce-2018/prehlidka-piwi-odrud-a-hibernal-forum

    odpověď na: #192297

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím. Postupně přecházíme u bílého na nerez, vše 300 l s plovoucím víkem. Nerezy používáme na vše. Slouží k odkalení, kvašení, batonáži i uchování vína. Od objemu 300 l je vhodné při kvasu chladit. Nerez vede dobře teplo a nádoby 200 l by se asi mohly při kvasu uchladit samy (ve studeném sklepě). Pro bezproblémové stáčení doporučuji plovoucí víko s otvorem uprostřed. Pokud by byl u okraje tak se nedá moc dobře s obsahem míchat když je to potřeba. Kromě jednoho kusu máme vše od Prudíka. Nejstarší kusy již skoro 10 let a naprosto bez problémů. Sem tam je potřeba nová duše, nebo pumpička a některé jsou trochu narezlé na venkovních svárech. Jedno důležité upozornění. K plovoučce je nutné se chovat jako ke klasické nádobě, tzn. klasicky dolévat. Pokud si někdo myslí, že bude po dvou litrech odebírat a vždy pak spustí víko tak může být výsledkem dost zklamaný. Výhoda plovoucího víka je v tom, že mám v jedné nádobě jakékoliv množství jaké se v daném roce urodí a nemusím jako u jiných nádob řešit že mám víc či míň než je obsah té nádoby.

    odpověď na: #191845

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi chyba na letáku. Používám jak Reagenz tak české roztoky A a B (jsou nutné různé zkumavky!) a pro orientační zjištění volné síry to stačí. Už jsem to tu někde psal, určitě měřit, než sířit „na hubu“.

    https://www.vinarskydum.cz/so2-reagenz_p4183 – má tam uvedeno na hl, určitě chyba

    odpověď na: #191836

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    1 dílek na zkumavce je 10 mg SO2 ale na 1 litr ne na 100 litrů! Zkumavka má cca 15 dílků a vy jste v polovině. Kde by musela zkumavka končit pokud by to bylo na 100 l! Takže správně se Vám to nezdálo logické. 70 volné síry je docela dost, takže nesířit.

    odpověď na: #191552

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V sezóně stříkáme zhruba 2x-3x Bastou, je to desikant, takže uschne jen to zelené co se postříká. Dá se tak udržet docela čisto pod hlavami. V této době před vyrašením stříkáme Roundupem. Chce to co nejpozději, aby vzešlo co nejvíc plevelů. Je to totální herbicid a vezme vytrvalé plevele. Vše stříkáno dle návodu výrobce.

    odpověď na: škoda #191486

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky.

    odpověď na: škoda #191448

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Existují na Slovensku nějaké weby na kterých se dají najít (zadat) vinařské akce? Něco jsem našel, ale s nabídkou v ČR se nedá srovnávat. Děkuji.

    odpověď na: Bílky #170855

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Proč čiříte červené? Jediný důvod by snad byl, že už půjde ze sklepa. Ono se to vyčistí samo a po roce v sudu většinou není nutný ani bentonit. Víno je poté přesto v láhvi stabilní a bez znatelných kalů.

    odpověď na: JMF pčedčasný konec #170749

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    JMF jsme začali dělat právě kvůli RM, která se rozjížděla v lahvích, dnes je samozřejmá u všeho. Už se „podařilo“ odbourat jablečnou u RM na nulu (asi ročník 2009), a při nízké vinné to znamenalo okamžitou myšinu a konec vína (ani had to nebral). Odbouráváme pouze odhadem, na chuť (což není ideální) až letos zakoupen PH-metr, takže na to půjdeme víc vědecky.

    odpověď na: hořčina v mullerce #170649

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud nezaberou klasická čiřidla, tak potom pouze čisté PVPP, nebo něco co ho obsahuje. V případě nutnosti používáme pouze 100% PVPP. Výborné výsledky, bez vlivu na kvalitu vína. Jelikož neprovádíme klasické čiření, tak má i tu výhodu, že nezvyšuje podíl bílkovin ve víně a neovlivňuje potřebnou dávku bentonitu. Většinou dobře sedimentuje a jde odstranit stočením. Zatím nebylo nikdy nutné ho odstranit filtrací. Vhodné je aplikovat s bentonitem.

Prohlížíte 10 příspěvků - 76 z 85 (celkem z 85)