Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 85)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #198551

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na hořčiny je nejúčinnější PVPP. Řešit co nejdřív, hned v moštu. To platí i o úpravě kyselin. V mladém víně je pozdě. Na dokyselení určitě. S enzymy letos hodně opatrně, mohou se podílet na vyšší extrakci hořčin.

    odpověď na: Cukernatost #198401

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Není to překlep. Asi nevhodná podnož. Byli jsme docela nas.., ale na výstavách poráží výběry a už na ni máme šampiona v odrůdě, takže se potvrzuje, že cukr není hlavní ukazatel kvality suroviny. Sbíráme ji o cca. 3 týdny později než ostatní a zatím 18,5 max., ale hrozny jsou oranžovo-růžové, pecičky tmavé, bobule začínají padat, takže aromaticky zralé. Letos začaly hrozny po deštích nahnívat.

    odpověď na: #198400

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mostgelatine asi zhoršovala sedimentaci a na hořčiny nestačila. Takže letos už jen pvpp. Dávka 1/2 maxima dle návodu. Odstraněno s kaly po cca. 12 hodinách. Uvidíme.

    odpověď na: Cukernatost #198372

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kyjovsko – začínalo to nahnívat.
    Solaris 17 ČNM, 8 kys., výlisnost 70%
    RM 20,5 ČNM

    odpověď na: #198368

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hořčiny jsou leteos ve všem hodně znát a budou zřejmě i ve vínech. Používal jsem na jejich snížení klasickou želatinu při odkalení, letos šel při odkalení do moštu PVPP. Snad zabral. Jsem na hořčiny dost citlivý. Jinak nenecháváme nic naležet, z mlýnku hned na lis.

    odpověď na: Cukernatost #197392

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dnešní sběr mt 19,5. rš 21,5. hib 24. Výlisnost cca 60%.

    odpověď na: Erbsloh #194861

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Inter Dry jsem používal roky. Dělají odrůdovou aromatiku a zbytečky cukru. Poslední dva roky používám jiného výrobce a jsem vysoce spokojen, jen u některých odrůd mi přišly Inter Dry lepší (možná zvyk). I s ohledem na vývoj sezóny, kdy by mohly být vysoké cukry se k nim vrátím. Ale jak se dívám je docela problém je koupit.

    odpověď na: #194690

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tento typ chlazení (otvorem v plovoucím víku) používáme roky a naprosto stačí zajistit aby se k moštu nedostaly mušky např. kouskem plátna či gázy. Samotná potřeba chlazení je v řádech dnů, pak se dokvášející víno uchladí ve sklepě samo a chlazení lze vyjmout a otvor utěsnit kvasnou zátkou. Tento postup je také velmi praktický, protože chlazení se používá do dalších kvasících moštů, tak jak je postupně sbíráme a lisujeme.

    odpověď na: #193146

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je to vyléčené oidium. Pozastavení infekce zůstává tmavý flek, který se při růstu bobule roztrhá, jak je vidět na fotce.

    odpověď na: #192687

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Příloha se nenatáhla. Tak pokud bude zájem zašlu na mail.

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 85)