Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 60 (celkem z 85)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #202641

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Z důvodu sucha šly hrozny z nové výsadby na zem. Nechtěli jsme riskovat, příští rok už snad budou u většiny kmínky a nějaká úroda.

    Jinak odrůda je raná, dosahuje běžně výběru, hodně aromatická (asi trochu míň než MM), se slušnou kyselinou. Obecně asi jednodušší na zpracování než MM díky vyšší kyselině a pevnější slupce. Těch pár hroznů co jsme nechali ani nenapadaly vosy. Díky cukru se hodí na výrobu přírodně sladkých vín. Na PIWI v Šardicích velmi dobře hodnocená odrůda. Loni vysazeno dalších 200 ks.

    odpověď na: Johanniter #202591

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Johanniter dává vysoce kvalitní, aromatická vína, každoročně (zatím 3 úrody) v PS, kyseliny akorát (letos 6,1 g/l po bentonitu). Pokud se týká hroznů, tak nám, na rozdíl od kolegy výše, každoročně část bobulí na hroznech zaschne, mysleli jsem že je to nějakou houbou, vypadalo to jako po pereně v květu, ale i po aplikaci systémových fungicidů před a po květu se to stalo letos opět. Takže to nebyla houba a asi to bude trvalý projev odrůdy. Prakticky to ovšem moc nevadí, hrozen se stává vzdušnější a nejsou žádné problémy s nemocemi. Na množství to zatím moc není, sucho nesnáší nejlépe, i když je na SO4, loni špatně vyzrálo dřevo a letos se to dost projevilo + letošní sucho, takže celkově z 200 hlav jen asi 100 litrů. Letos na to poprvé šli dost mravenci a vosy, i když to má dost pevnou šlupku, ale jak sem psal PS, tak jsme to posbírali (asi 15.9., jinak začátek října). Co mám napito z PIWI a jinde, tak jednoznačně Johanniter. Příští rok máme objednané sazenice na dalších 200 hlav. Na tu Saphiru možná při výsadbě taky možná dojde, ale jen proto, že už máme 9 bílých PIWI a další 3+JOH se budou sadit příští rok. Plánujeme pak ještě 4 odrůdy, ale už toho moc, co by vypadalo zajímavě, není. Možná něco od Blattnera z CH.

    odpověď na: #202025

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odstranění kvasnic je samozřejmostí. Šlo mi o co nejmenší provzdušnění vína. Pokud stočíte víno a přidáte kupzit, ta ho musíte stočit ještě jednou z bentonitu. My se snažíme minimalizovat množství stáček. Každá vás připraví o část aroma, které do vína draze dostáváme (kvasinky, výživa, chlazení, …). Doporučuju přidání mědi co nejrychleji, dokud je ve víně jenom sirovodík. Ten s mědí velmi rychle zreaguje a víno je senzoricky naprosto bez poškození. Sirovodík ale časem reaguje a mění se na merkaptany a ty z vína dostanete jen velmi těžce. Cítím jistý nesouhlas s použitím mědi, ale z hlediska aromatické kvality vína je to nejlepší řešení. Provzdušněním sice možná dostanete sirovodík ven, ale bude to mít opravdu citelný vliv na aroma vína. Pokud nepřekračujete povolené dávky mědi ve vinici, tak přidáním mědi na sirku ani nepřekročíte stanovené limity. Vše mám z vlastní zkušenosti, díky odkalování bílých vín a výživě naštěstí řešíme tento problém jen zřídka.

    odpověď na: #201944

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Použít přípravek s mědí, nabízí běžně vinařské potřeby, klidně Kupzit, ale lepší je roztok mědi bez bentonitu. Dávkovat opatrně, raději víckrát menší dávku dokud zápach nezmizí. Pak stočit, čímž se odstraní kvasnice. S provzdušňováním velmi opatrně, z vína vyletí další aroma a při použití mědi není nutné.

    odpověď na: #201765

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dávkování v rozmezí podle návodů a dle citu. V hlavě to nenosím. U hořčin je nejlepší vyzkoušet menší dávku a pak případně dodat. Pokud nezabere tak vyzkoušet jinou látku. Obavy z PVPP nemám, lze ho plně odstranit filtrací.

    odpověď na: #201740

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mimo RŠ zabral PVPP velmi dobře, u RŠ jsem přidal 1/4 dávky PVPP, ale bez efektu, pak stačila mimimální dávka Mostgelatiny a víno je zcela bez hořčin. Každý prostředek bere jen nějaké spektrum horčin, takže nejučinější jsou směsné přípravky (vyzina + bílek + želatina + PVPP). Nebo začít želatinou a pokud nezabere tak zkoušet další. Jenom pro doplnění, my vína klasicky nečíříme, po odstranění případných hořčin dáváme jen bentonit a pak filtrace a lahvování přes mikrofiltr. Letos zkoušíme dávat bentonit teď, jinak vždy až na jaře. Letos také porvé stabilitu vín necháváme ověřit laboratoří. Zatím se z rozborů jeví podzimní stabilizace bílkovin jako dobrý nápad, tak uvidíme.

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201451

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodejem i jediné láhve zahajujete podnikání a vzniká povinnost registrovat se na celní správě ke spotřební dani. Ta je sice na víno nulová, ale přiznání se stejně musí podávat. To placení daní taky není takový problém, co se týče jejich výše, ale to papírování kolem je docela záhul. Docela slušné informace byly na webu svazu vinařů a MZe. Já to vyhodnotil tak, že pro těch pár set litrů mé produkce to opravdu nemá cenu.

    odpověď na: #201013

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi by to chtělo rozbor na celkový alk., pH a cukry, pak hledat řešení. Jinak u malovinaře jen sterilní filtrace a vysoká síra, nebo dolihování. Po té sterilní filtraci to ale zřejmě sterilní neudržíte a bude to chtít kvasit dál, nejpozději na jaře po oteplení sklepa. S vysokou sírou je taky problém, protože dávka se odvíjí od pH vína a dát dostatečně vysokou dávku, ale aby nešla poznat je problém. Mě se sírou a sníženým teploty nepodařilo zastavit, tak to holt dokvasí. Z Vámi uvedených cukernatostí se po vykvašení dostáváme na více než 15,5 alkoholu, což bežně užívané kvasinky určitě nesnesou (obvykle do 13-14% obj. alkoholu), ale Vám se zadařilo vybrat kvasinky co snesou 16 alkoholu, takže chyba se stala při volbě kvasinek. Takže doporučuji dolihovat na 16+ procent alkoholou a bude z toho zřejmě chutné a sladké dolihované víno.

    odpověď na: Cukernatost #199992

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    21.9.
    Johanniter 21 ČNM – skoro polovinu úrody sežraly vosy a mravenci
    SG 22,5 ČNM – pěkné cca. 4 kila na hlavě, některé hlavy začaly hnít
    kyseliny 6 g u obou

    odpověď na: Cukernatost #199051

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    15.9. RB 22,5 ČNM, kyseliny 7,5 – sem tam nahníval, ale poškození do 5%. Pěkných cca. 3,7 kg na hlavě.

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 60 (celkem z 85)