Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 85)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #205588

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jen obecně k hustotě výsadby jsem našel např. tohle : „V Burgundsku je velmi vysoká hustota výsadby, až 12 000 keřů na hektar. Nejčastějši způsob vedení révy je Guyot systém, v Beaujolais najdeme často i systém Gobelet.“ Výsadby 10tis keřů/ha jsou poměrně běžné i v těch nejlepších apelacích (vinicích) Francie, ale vždy to má nějaký důvod. Obecně při takové výsadbě dochází k vysoké konkurenci mezi keři. Ty mají velmi nízkou úrodnost (ve stovkách gramů), ale kvalita hroznů jde hodně nahoru. A to jsou výsadby starých odrůd, ne PIWI. Takže bych až tak nespojoval kvalitu hroznů s hustotou výsadby.

    Ale chtít na tomto fóru získat podklad pro rozhodnutí o několikamilionové investice se mi zdá trochu nerozumné. Otázka zní proč hustá výsadba 10 000 keřů na/ha a proč zrovna tyhle dvě odrůdy. Určitě to jde, ale vinice je běh na dlouhou trať, je třeba se o ni roky starat než dá slušnou úrodu a právě spon či odrůdu můžete měnit je velmi obtížně a či vůbec.

    odpověď na: #205177

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odrůdy registrované kdekoliv v EU, zaregistrují i u nás. Nejsem si zcela jist, ale o právo výsadby se dá žádat jen do konce ledna. Nejlepší bude zavolat (napsat) na UKZUS a řešit to přímo s nimi. Jak pozemek a právo výsadby, tak případné odrůdy. Jsou tam ochotní poradit.

    odpověď na: #205161

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď to kvasí, nebo jede JMF (možný souběh). V daném případě bych typnul na JMF, protože to pH je opravdu špatné a JMF jede i u teplot pod 15 °C, a to většinou když to nechcete :-). Další postup by byl stejný pro obě varianty. Upravit pH dokyselením a vyfiltrovat sterilkama. Asi by pomohlo i vymražení (podchlazení), ale počasí tomu už moc nepřeje.
    Ten zápach gumy je tam asi díky špatnému pH při kvasu (možná i výživový problém) a není způsobený perlením (ať to, či ono). Víno ale je s největší pravděpodobností vhodné už jen na pálení a tak bych zvážil zda do toho vrážet čas a peníze. Tu gumu z toho nedostanete, ale můžete navštívit vinařské potřeby a jistě mají hromady preparátů, které to mají vyřešit. Kolega loni chodil každý týden a vždy mu něco poradili. Pak to stejně vylil, což jsme mu radili od začátku. Něco prostě nejde napravit. Hlavně si vzít poučení pro další roky a kyseliny (pH) řešit včas.

    odpověď na: PIWI pěstování – spon #204920

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme spon 80×220. Podnož SO4 a Kober 5BB. Jeden kmínek s jedním tažňem (+čípek jako záloha), Solaris, Hibernal a Johanniter. Není třeba počítat očka, na té délce je oček akorát. Hrozny běžně v PS, již tři úrody, spíš malé (HI a JOH – 100 l z 200 hlav, Solaris cca 280 l z 200 hlav), ale tady hraje roli spíš sucho, a to už druhým rokem, než spon, množství hroznů je v pohodě. Souvignier gris, Muscaris a Donauveltliner budou mít kmínky až letos, ale podle toho co vidím bude spon v pohodě (pár pokusných hlav z loňska). Plánovaná další výsadba ve stejném sponu. Tuším že p. Gloss dělal pokusy i s 50 cm.

    Máme starou vinici v klasickém sponu 1×2,2m, se dvěma kmínky a je v ní, hlavně při střihání, podstatně větší práce. To platí i pro zelené práce.

    odpověď na: #204426

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nejde o šířku řádku, ale o vzdálenost sazenic v řádku, dnes se sadí tak 80 cm.

    odpověď na: #204415

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Výborná vína, takže jsme zvažovali výsadbu, ale pěstebně je s ní stále problém, sprchává a rodí velmi nevyrovnaně. Co vím, tak v okolí ji má pan Valihrach z Krumvíře a pan Čotek z Kobylí. S Čotkem jsem se o ní bavili a moc ji nechválil (víno měl luxusní). Dle odkazu níže by se měla sadit ve sponu minimálně 1,25 m aby se snížila náchylnost k sprchávání.

    https://www.rebschule-freytag.de/cs/rebsortiment-details/cabernet-blanc.html

    odpověď na: #204326

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsou tři možnosti

    1 vypít
    2 dát víno do lahví tak jak je, s největší pravděpodobností se vytvoří zákaly (záleží hodně na odrůdě, např. u VZ zcela jistě, u vín z vyšší kyselinou je pravděpodobnost menší), ale obecně by to na senzorickou kvalitu (chuť, vůně) vína nemělo velký vliv
    3 nastudovat z literatury, či jiných zdrojů a vyčiřit, zbentonitovat a vyfiltrovat, pak do láhve, v tomto množství holý nesmysl

    odpověď na: Lepeni etiket na lahve #204201

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pouze plastové samolepky. Nalepení za pár sekund a ve sklepě vydrží několik let (asi déle než víno). V případě nutnosti stáčí otřít vlhkým hadříkem. Cena cca. 7,50 Kč/ks. Vyrobí snad kažká reklamka. My uvádíme pouze odrůdu, viniční trať a jméno. Nic z toho se nemění, takže co nepoužijem jeden rok tak máme na další rok.

    odpověď na: #203822

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Samozřejmě je to drsný zásah do vína, ale ano, opravdu to funguje. To je to co si musí vinař rozhodovat sám. Víno vyrábím, čímž myslím, že si sám určuju jaké bude. Chci víno se zbytkem, tak bez filtrace se neobejdu. Nechci víno se zbytkem, tak ho nemám. Nejhorší je přístup „však ono to nějak dopadně“ a prdnu do moštu ve výběru z bobulí kvasinky co kvasí do 16 alkoholu a pak se divím, že to nejde zarazit. Pokud máte víno jen pro sebe a nejde ze sklepa, ve kterém je ta správné teplota, víno má dost síry a dá se pozor na dolévání, tak to můžete risknout a mít tam něco nevifiltrovaného se zbytkem cukru, ale pokud neudržím teplotu sklepa a nemám čas každý druhý týden měřit síru, tak jedině filtrace a pokud je toho víc než pár litrů tak opět filtrace, protože nubudu riskovat roční práci abych to nakonec zkazil. Víno po sekundárním kvašení se sice dá pít a bývá i dobré, ale už z něj žádný šampion nebude, nehledě na fakt, že se dostává hodně dlouho do pitelné formy.

    Jinak pro malé objemy je vhodné podchlazení. Byly na to ideální podmínky, využili jsme to a nechali venku rosé v 50l demižonech. Kvas se zastavil, a víno se nádherně vyčistilo (bylo už po bentonitu, jehož míchání asi spustilo znovu kvas). Samozřejmě ho ještě budeme filtrovat přes sterilky.

    odpověď na: #203820

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sterilní se jmenují právě proto že zachytí bakterie i kvasinky. Pokud to nejsou desky na sterilní filtraci, tak je nezachytí. Jak prosté. Filtrujeme sterilkama vše bílé a to již několik let a obavy z poškození vína nejsou namístě. Ale kvasinky jinak nezastavíte a pokud lahvujete, tak jako my, tak je to nutnost.

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 85)