Stočení z bentonitu do vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Stočení z bentonitu do vína

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  vinolok a poslední změna proběhla 18.10.2014.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152505 odpověď

    JiriS

    Dobrý den, potřeboval bych poradit po jaké době se přibližně stáčí z bentonitu do vína. Použil jsem Puranit v dávce 100g/100l a výrobce uvádí jenom, že působí rychle. Asi po 3 dnech se udělala mírná usazenina, ale vína jsou kalná i po více než 14 dnech od aplikace. Použil jsem i moštový bentonit před kvašením a teplota sklepa je momentálně 13°C.

    Děkuji Jiří S.

    #152506 odpověď

    vinlok

    bentonit sa pridava do vina aby stiahol bielkoviny vo vinach ktore chcete napr. flaskovat,aby sa vo vine po flasovani nevytvorila bielkovinova usadenina.vina ktore konzumujem ako sudove a teda neflasujem neosetrujem bentonitom.je mylne sa domnievat,ze bentonit vam vycisti vino do iskriva.ak chcete tak to kludne mozete stiahnut z bentonitu a doprajte vinu cas nech sa vycisti.

    #152519 odpověď

    JiriS

    vinlok, díky za info. Mám ještě asi 130l tramínu, stočeno z kvasnic po zastavení kvašení se zbytkovým cukrem postupným dosířováním až na 110 mg/l (moc se to nechtělo zastavit). Víno už se začíná od shora čistit, čistější část zřejmě přetočím do demižonu pro použití jako „sudovku“ bez bentonitu, ale druhou část bych chtěl časem naláhvovat a zajímalo by mě jaká je přibližně bezpečná doba s bentonitem aby to nechytlo pachuť po jílu.

    #152522 odpověď

    vinolok

    ja by som to urobil opacne.hornu cast ktora sa cisti by som pouzil na flasovanie a spodnu na sudove vino.bezpecna doba asi nie je.nemalo ba to chytat nejaku pachut. okrem toho pred flasovanim by sa vino malo prefiltrovat.ako zaistit stabilitu vina so zostatkovym cukrom vam neporadim,lebo robim iba suche vina,bez sterilnej filtracie alebo pasterizacie je to vzdy riziko ze vam to zacne kvasit vo flasi.

    #152523 odpověď

    JiriS

    Zatím sbírám zkušenosti, s vinařením začínám a postupně budu pořízovat výbavu. Na filtraci musím nejprve našetřit a půjdu zřejmě časem do svíčkového křemelinového filtru. Do té doby budu využívat přirozené sedimentace a víno přetáčet. Nejsem moc zastáncem chemie, ale pro bílkovinou stabilitu před láhvováním bych zatím používal bentonit. A proti rozkvašení vín se zbytkovým cukrem mám v plánu udržovat volnou síru min. na 50 mg/l, nevím jestli to nebude málo.

    Díky

    #152524 odpověď

    jara.f

    Ono té volné síry bude až až, ale je to málo opatření na nerozkvašení se zbytkového cukru v láhvi. Jak v ní chcete stále udržovat 50 mg volné? Bez sterilní filtrace,sterilního prostředí lahvování a bez sterilizované láhve se tam s největší pravděpodobností nějaká kvasinka někde schová a to víno na flašce při větší teplotě rozjede.

    #152525 odpověď

    vinolok

    by som robil takto:zastavenie kvasenia schladenim na 5C.chladil by som dokedy by sa vino vycistilo.stiahol by som vino z kvasnic.az potom by som zasiril a filtroval.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na: Stočení z bentonitu do vína
Osobní informace: