rozjelo se JMK?

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce rozjelo se JMK?

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  vinlok a poslední změna proběhla 3.6.2013.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150432 odpověď

    Pavel.H

    zdravím, dnes jsem zjistil, že se mi ve sklepě v jednom demižonu rozjelo víno. Síry mělo dost cca 40mg tak to nějak nechápu. teplota je tam nějakých 13°C. Víno není zakalené ale pořád čisté. Není to náhodou rozjeté jablečnomléčné kvašení?

    Dá se tohle kvašení zastavit sterilní filtrací nebo stočením? nebo to mám nechat dojet do konce?

    Je to poslední demižon hibernalu tak bych o něj nerad přišel.

    #150437 odpověď

    Veltlin

    Pokiaľ je vo víne zvyškový cukor a nebolo poctivo mikrobiologicky prefiltrované, na jar, keď začne kvitnúť vinica, sa znovu rozkvasí, aj keď je silno zasírené, aj keď je v sklepe chladno. Pri 40 mg voľnej síry sa JMF nerozbehne.

    Teraz to už len nechať dokvasiť, a potom stočiť, podľa potreby zasíriť, vyškoliť.

    #150439 odpověď

    Karel

    Pokud se ve sklepě na jaře zvýší teplota, tak se začně ve vodě obsažený CO2 uvolňovat a může to budit dojem, že se víno rozkvasilo. Funguje to podle Henryho zákona.

    #150441 odpověď

    vinlok

    zbytkovy cukor tak moze dokvasat.treba odmerat aktualnu siru lebo co malo vino pred tyzdnom uz nemusi mat teraz.az ma dost siry tak by som nic nerobil iba pockal az sa vino ukludni.az bolo vino zasirene na 40 tak jmk asi nie.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
Odpověď na: rozjelo se JMK?
Osobní informace: