Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (1 diskutujícího) se naposledy zapojil uživatel  dlouhej a poslední změna proběhla 1.10.2014.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
  • Autor

Mirus

Jak správně postupovat při stanovení cukernatosti moštu? Měříte po pomletí nebo až po vylisování? Hned nebo až po určité době? Každé toto měření vykazuje trochu jiné hodnoty.

#152373 odpověď

Tomason1975

Měření se má provádět po dokalení při 15 stupních moštu!

#152375 odpověď

dlouhej

Letos jsem to zkoušel u VZ po mletí,po lisování a nakonec po odkalení,rozdíl byl cca 1/4 stupně(po odkalení bylo nejmeně).Nevím jak pro koho,ale pro mně je tento rozdíl celkem nepodstatný.

#152376 odpověď

Tak jsem sklidil Kernera a Tramín, oba mošty mají 21°NM po vylisování. Tramín by sice mohl ještě týden viset, ale vzhledem k nízkým kyselinám (6 g/l mošt) jsem asi udělal dobře. Lokalita Praha. V Čechách letos jsou vinice v lepším stavu a vyzrálejší než na Moravě.

#152377 odpověď

babra

Dle několika hlav zasazených na zahradě u zdi nelze soudit. Zvlášť když se tomu ještě fouká do zadku.

#152383 odpověď

centor

babra: pokud jste reagoval na mě, tak vězte, že vinice v Čechách mám zmapované a na Moravě mám spoustu vinařů-přátel a jsme v „odborném“ kontaktu… 🙂 Prostě to tak letos vyšlo, protože tu v krizovém období tolik nechcalo.

#152389 odpověď

babra

centor: Faktem je, že je to letos opravdu horší, kromě každodenních dešťů bylo celkově méně slunečných dní a chladné noci přišly už v půli srpna. Všichni si stěžují na hnilobu, někde uspíšili sběr, aby sklidili aspoň něco. Někteří v zoufalém boji proti hnilobě odlisťovali i v době zrání, hrozny zachránili, ale cukernatost katastrofální. Můj řádek Dornfelderu na zahradě vypadá díky intenzivnímu a detailnímu ošetřování docela hezky, dokonce má ještě pěkné listy, ale na pozdní sběr to letos nebude.

#152391 odpověď

Nechran

Bez plísní, stále zrají …. :o) i v Čechách mají nárok na dobrý rok a krásné babí léto.

#152401 odpověď

stary zanek

To je fajn, ze se vam dari, akorat vinice v Cechach tvori cca 4% rozlohy vinohradu v CR a v dlouhodobem prumeru produkuji 2% vina. No letos to asi bude vic, mozna 5%?

#152409 odpověď

dlouhej

špičkujete se pěkně,ale v této debatě šlo původně o něco úplně jiného 🙂

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
Odpověď na: Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem
Osobní informace: