pachut vína po omítce

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce pachut vína po omítce

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  mekong a poslední změna proběhla 1.4.2016.

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155185 odpověď

    mekong

    Odkyseloval jsem víno uhličitanem vápenatým a ve víně se objevila pachut po omítce , lze ji nějak odstranit?

    #155186 odpověď

    MOLL

    ji lze omezit. Nutno zkoušet v malém

    #155187 odpověď

    mekong

    takže bentonitem? víno je již vyčiřené,odkyseloval jsem až mladé víno po čiření.dík za odpověd.

    #155188 odpověď

    MOLL

    se právě musí zkusit. Nejspíš dopadne nějaká kombinace. Začal bych želatina/vyzina/bílek + tosil.

    #155189 odpověď

    filip2

    A co to bylo za odrudu a z jake oblasti, ze byla potreba odkyselit? Letos docela prekvapive

    #155190 odpověď

    mekong

    ryzlink rýnský ,ročník 2013. oblast Slovácko okrajová oblast. ročník 2013 byl opravdu kyselý a to jsem odkyselil opravdu jen trošku a ve víně se to odrazilo na kvalitě. Uhličitan vápenatý už nepoužívám!

    #155194 odpověď

    MOLL

    odkyselit, ale do moštu!

    #155195 odpověď

    babra2

    V ročníku 2013, který jste odkyseloval před 2ma lety jste až teď objevil pachuť po omítce? V čem a jak je to víno uskladněno? Třeba je už trochu za zenitem, naoxidované a omítka je ve skutečnosti stařina.

    #155196 odpověď

    mekong

    ne,ne odkyseloval jsem až nedávno,čekal jsem jestli se nějaká kyselinka nevysráží.víno je svěží v tom problém nemám a je v padesátce. problém byl v použití uhličitanu vápenatého, u jiného přípravku se to nestalo….a jak píše moll- příště odkyselovat do moštu

    #155197 odpověď

    babra2

    A máte zkušenosti s odkyselováním staršího vína přípravkem na jiné bázi? Třeba na bázi hydrogenuhličitanu draselného. U těchto přípravků píšou, že je možné je použít i do hotového vína. Zajímalo by mě, jestli by takto upravené víno bylo bez pachutí.

    #155207 odpověď

    mekong

    zkoušel jsem SIHADEX a ejhle ono to vypadá že je to taky vápno. u tohoto výrobku problém nebyl.Ale zkusím někdy Vámi uváděný hydrogenuhličitan draselný-Kalimat

    #155208 odpověď

    mekong

    Kalinat

    #155227 odpověď

    babra2

    A použil jste ten Sihadex systémem podvojného odkyselení? Kdy se odkyselí menší část vína zcela, aby se vysrážela podvojná sůl kys. vinné a jablečné. Nevím jak Sihadex, ale obdobný přípravek od jiné fy – Neoanticid, je údajně „naočkován“ jemnými krystaly podvojné soli, které inicializují srážení stejné látky z vína-odstraní se i část kys. jablečné. To by pak vysvětlovalo rozdíl oproti odkyselení obyčejným uhličitanem. Ale vápenný pach byl u mě v roce 2014 trochu cítit po podvojném odkyselení ještě dlouho, zmizelo to až během půlročního ležení, kdy se víno samo vyčiřilo. Odkyseloval jsem ale hned po alkoholovém kvašení. Doufám, že už nebude další takový špatný rok, kdy se bude muset opět odkyselovat.

    #155233 odpověď

    mekong

    Ano použil.U SV.rosé naprostá spokojenost a u RR taky, jen se musí dávat pozor po odkyselení kdy se má víno stočit nedošlo při manipulaci s demižonem znovu k rozvíření.

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)
Odpověď na: pachut vína po omítce
Osobní informace: