pospast:
– není mi jasné, proč o bentonitu vůbec uvažujete. Jste začátečník, který chce vyrábět průmyslově víno? Lahvovat nebudete – tak jakých zákalů se bojíte? Kam spěcháte?
Já bentonit ještě ani nekoupil. Každé čiřidlo z vína něco odebírá. Vy už víte, co chcete odebrat – a že je to jistě špatné?
Kal na dně jsou kvasinky, většinou mrtvé. Autolýzou obohacují víno. Vinaři říkají – co si z vína vzala, to teď vrátí. Míchání kalů je pak užitečný postup.
Rozmíchat kaly je logické – prázdné obaly kvasinek jsou jedno z nejúčinějších čiřidel – víno se zakalením překvapivě i vyčistí
rahorn: bentonit se nevyváže, jen nasytí. Klidně se naplní něčím jiným.
Na co enzym? Na zvýšení výlisnosti? Tak vylisuj a pak přidej bentonit. Ale stejná otázka – pokud to není nahnilé – proč čiřit dopředu?