Koukám co vinař, to názor. tak to má být. Nicméně také nevidím důvod střihat první zimu výhon u země na 2 očka, když mi v 1. roce vyrostl silný šlahoun délky 2 metry a hezky zdřevnatěl do 1 metru. Takový střihnu na kmínek, event. kmínek s krátkým tažněm. Takový keřík má již očividně slušně založený kořenový systém a má potenciál v 2.roce bez problémů utáhnout 3 letorosty.. Samozřemě letos do toho vstoupily mrazy, které spálily rašící očka a nastoupit musela improvizace. Když mi u rostinky, kde mám takto čerstvě založený kmínek a chtěl jsem letos nechat 3 horní očka na tažně, mráz všechno spálil (odrůda Solaris raší fakt docela brzo), vyrašila 2 spící očka (a v lepším případě aspoň jedno dole od paty kmínku), jsem fakt rád. Ty 2 letorosty pak chytly rapla a teď po 3 týdnech jsou už 80 cm dlouhé. Tímhle tempem je za měsíc budu osečkovat nad nejvyšším dvojdrátí. Očividně silný kořenový systém posílá do nadzemní části pod tlakem vodu a živiny. Nevidím důvod nenechat (spíš je mnoho důvodů pro to nechat) na těchto 2 letorostech aspoň po jednom hroznu. Vem je čert, ať je třeba pak kosi ozobaj, ale budou ventilem přetlaku energie, který do nich z kořenů jde a zbrzdí už teď moc bujný růst letorostů. I tak budou ty 2 letorosty na podzim silné jak ukazovák a budou mít problémy s vyzráváním. Pokud ale máte někdo jiný názor, rád se přiučím – jsem začátečník.