Odkyselit hned. Já bych riskl 3g (je to ale pouze Vaše rozhodnutí a předpokládám, že si to vypijete doma). Podvojné jsem nezkoušel, ani neznám někoho kdo ho dělal. Návod tu byl v předchozích diskuzích, nebo např u Seidla.
Podle Seidla se odkyselují mošty s více než 12 g/l. Výhodou je nepatrné ovlivnění chuti včasným provedením, vápník zůstane ve víne a to vytváří dojem harmonického a kuletého vína a zvýšením pH je podporovaáno JMK. Nevýhody jsou nestabilita a možnost spuštění nežádoucí JMK, zvyšuje se mikrobiologické riziko vad a u červených má vliv na barvu. Odkyselova se má max na 9-10 g/l ne víc.
Doporučuji projít literaturu např. Robert Seidl Sklepní hospodářství. Ale vždy to bude o tom jaké víno chcete mít. Tento váš cíl ovlivňuje zejména jakou máte surovinu (fenolická zralost, cukernatost, obsah kyselin, zdravotní stav hroznů…), jakým způsobem toho chcete dosáhnout (přidáváte kvasinky, bakterie pro JMF, zahříváte, či kvasíte venku, nebo jste zastánce bezzásahové výroby) a jaké máte technické prostředky (např. nádoby, řízené kvašení, filtr, laboratoř…).
Pokud se vydám jednou cestou např. zasířím mošt, tak si pravděpodobně uzavřu jinou cestu – možnost JMF, pokud chci víno se zbytkem cukru tak zkoušet u takového vína JMF je hodně nešťastné řešení (bez nejlepšího filtru) atd.
Já sem jenom rád, že se diskuze nad kyselinami (jejich včasným měřením) rozjela.