čiření vs čirost

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce čiření vs čirost

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  babra2 a poslední změna proběhla 11.11.2015.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154548 odpověď

    jarmul

    Dobrý den, chci se zeptat jak má vypadat víno po bentonitu? Když je to k čiření, má být tedy čiré? Stává se mi, že je pořád lehce kalné, ale bentonit již sedimentoval spolu s bílkovinami. Dělám něco špatně?

    #154551 odpověď

    MOLL

    nevíte, co je čiření.

    Počkat ještě pár dní, poradit se s někým, kdo to ví.

    #154569 odpověď

    babra2

    Tohle se asi nedá nastudovat, jak vytrvale radí Moll. Čiření občas potrápí i zkušeného vinaře a nezbyde mu, než vzít několik vzorků a zkoušet různé kombinace čiřidel. Nikdo není jasnovidec, aby poznal okem, co způsobuje konkrétní zákal. Já bych třeba hádal, že to budou nějaké koloidní částice opačného náboje, než mají bílkoviny, které se nemají s čím srazit, jelikož bílkoviny byly prečiřeny bentonitem. Zkusil bych tedy do vzorku přidat šetrné bílkovinné čiřidlo, třeba hausenpaste.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: čiření vs čirost
Osobní informace: