Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  julie169 a poslední změna proběhla 4.3.2016.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155061 odpověď

    julie169

    Dobrý den, řeším letos malý problém, kdy jsem vyčiřil vína, povětšinou klar solem a hausenpastou, vína byla již pěkně čistá a pitelná (letos krásný ročnik). Následně jsme poslali vzorky do laboratoře na bílkovinou stabilitu. Pak jsme vína částečně ohřáli (asi na 18 st) a dodali bentonit dle laboratoře. Po následném stočení, kdy většina bentonitu klesla, vína stále zůstávají dosti kalná a zbylý bentonit se stále vznáší ve víně. V současné době řeším otázku, jestli vína v tomhle stavu křemelinovat, protože začínají košty vín a my nemůžeme nic dát. Jak pokračovat?

    #155062 odpověď

    MOLL

    se zeptat té laboratoře, která na rozdíl od nás o tom víně něco ví?

    #155063 odpověď

    julie169

    Taky už mě to napadlo, myslel jsem, jestli nemá někdo letos podobný problém a není už o krok dál než já. Můžu zkusit ještě další stáčku ale tomu moc nevěřím.

    #155067 odpověď

    Bosch077

    Vyřešit. Mě osobně tohle u 3 vín. U jednoho stačilo přidat galický tanin. U druhého zvednout kyselinu. U třetího znova klarsol+haussenpaste.

    #155068 odpověď

    julie169

    No stou kyselinou je to zajímavé, to by mohlo zabrat, ale po přidání hausenpasty může být víno opět nestabilní, takže se můžu dostat tam, kde jsem byl. V každém případě asi poslechnu MOLL a dám vína do laborky.

    #155073 odpověď

    Bosch077

    Bentonit při doškolení mladých vín podpořil i vypadnutí kyseliny.

    Tak poměřit.

    #155074 odpověď

    julie169

    Kyseliny veškeré třeba u Palavy,(nešjkalnější) je 7,8.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na:
Osobní informace: